• Trg mladosti 6, 3320 Velenje
  • 040 733 632
  • info@kupujlokalno.si

KZ Ig z.o.o.


Zahteve kmetov za kmetovanje na Ljubljanskem barju

Kmetje iz območja občine Ig, Vrhnike in celega barja smo zaskrbljeni glede določb predloga nove Uredbe o programu upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, katera posega v lastninsko pravico in omejuje dobro gospodarjenje z zemljišči na Ljubljanskem barju.

Na tem območju so velike, stare družinske kmetije, ki živijo samo od kmetijstva. Gre za območje kjer je največ njiv in prvovrstnih travnikom. Več sto let so se že naši predniki trudili, da smo lahko začeli uporabljati površine za kmetovanje. Naše preživetje je odvisno od pridelka, ki ga pridelamo na teh površinah.

Možnost sodelovanja v postopku nam ni bila dana, zato samoiniciativno podajamo naslednje zahteve na predlog Uredbe glede predvidenih zavezujočih omejitev pri izvajanju kmetijske prakse na Ljubljanskem barju, saj nam je z njimi odvzeta možnost pridelave krme in paše ter drugih načinov izvajanja kmetijstva na lastnih zemljiščih, s čimer je grobo poseženo v našo lastnino, okrnjeni pa sta tako v gospodarna in ekološka funkcija zemljišč. Celotno vsebino si preberite TUKAJ.

Aktualne vsebine

Sprejemamo naročila za trave, TDM. Pokličite nas!

 

 
 

17.03.2023 - www.kzig.si